‘Hans Van Themsche is een verstandige man met uitzonderlijke talenten’

Print
‘Hans Van Themsche is een verstandige man met uitzonderlijke talenten’

Hans Van Themsche tijdens de reconstructie van zijn moordtocht van 2006. Foto: Photo News

Moordenaar Hans Van Themsche (26) heeft de muziek geschreven voor Binneninzicht, een documentaire van Nic Balthazar over het leven achter tralies. Samen met een Marokkaanse medegevangene schreef hij een rapsong. “Hans is een verstandige man met uitzonderlijke talenten”, zegt regisseur Nic Balthazar.

Balthazar (50) maakte in het kader van het Touché- project van vzw De Rode Antraciet een documentaire over agressie en het leven achter de tralies. Twaalf zware jongens wilden hun ervaringen en inzichten delen om andere jongeren te behoeden voor een carrière in de criminaliteit.

Hans Van Themsche was niet een van de twaalf, maar speelde wel een belangrijke rol in het project. Van Themsche stond in voor de techniek en mocht de filmmuziek schrijven.

“Hoe onnoemelijk erg wat hij heeft gedaan, je kunt er niet omheen dat Hans Van Themsche vandaag een verstandig man is met uitzonderlijke talenten”, zegt filmmaker Nic Balthazar. “Hij kende alles van licht en geluid. Als ik een cipier vroeg: hoe doe ik dit licht uit? Dan was het antwoord: vraag dat aan Van Themsche.”

“Toen hij ons zijn muziek liet horen, hebben we meteen gevraagd of we die voor de film mochten gebruiken. Die muziek was zo goed...”

“Onze eerste contacten waren vrij schuchter, maar naarmate we elkaar iets beter leerden kennen, werden de gesprekken diepgaander. Net als veel andere gedetineerden betreurt hij ontzettend wat er is gebeurd. Mensen horen het misschien niet graag, maar ik zag in hem vooral een heel gevoelige ziel. Zo vertelde hij me dat hij mijn film Ben X, waarin het hoofdpersonage aan autisme lijdt, had gezien.

Hij vond de film zo herkenbaar dat hij die nooit een tweede keer heeft durven bekijken.”

Hoop op normaal leven”

Hans Van Themsche was 18 toen hij op 11 mei 2006 wegliep van school en een jachtwapen kocht. Hij schoot vervolgens de Turkse Songul Koc, Oulematou Niangadou en Luna Drowart neer op straat in Antwerpen.

Advocaat Bart Herman, die hem al acht jaar bijstaat, heeft Van Themsche ook zien veranderen van een verwarde puber tot een “verstandige jongeman met wie je een intelligent gesprek kunt aangaan”.

“Hij begrijpt heel goed waarom hij in gevangenis zit”, aldus de advocaat. “Maar net als alle gezonde, jonge mensen hoopt hij dat hij ooit weer een zo normaal mogelijk leven kan opbouwen.”

Bekijk hier de trailer van de documentaire Binneninzicht: