Gezonken Duitse onderzeeër gevonden op bodem Atlantische Oceaan

Print
Gezonken Duitse onderzeeër gevonden op bodem Atlantische Oceaan

Voor de kust van het Amerikaanse Noord-Carolina zijn op de bodem van de Atlantische Oceaan een gezonken onderzeeër en een Amerikaans koopvaardijschip uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten dinsdag gemeld.

De schepen vergingen tijdens de Slag om de Atlantische Oceaan in 1942 en zonken naar de vergetelheid in wat ook wel eens het kerkhof van de Atlantische Oceaan wordt genoemd.

Onderzoek van de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) leidde in augustus naar de ontdekking van de schepen op ongeveer 48 kilometer van de kust. Beide vaartuigen liggen op 220 meter van elkaar. De vondst van de Duitse U-576-onderzeeër en het handelsschip Bluefields opent 'een zeldzaam venster op de historische slag en op de wereld van het onderzeese slagveld tijdens de Tweede Wereldoorlog', aldus de NOAA.

Aangevallen

De schepen kwamen in aanvaring met elkaar op 15 juli 1942 nadat een konvooi handelsschepen met bestemming Florida door de Duitse onderzeeër werd aangevallen. 'De U-576 bracht het vrachtschip Bluefields, dat onder de vlag van Nicaragua voer, tot zinken en beschadigde ook twee andere schepen', verklaarde NOAA. Daarop werd de Duitse duikboot door een vliegtuig van het Amerikaanse leger, dat het konvooi moest beschermen, gebombardeerd, terwijl de onderzeeër tegelijk ook werd het aangevallen door een ander handelsschip.

Bij de strijd kwamen 45 Duitsers om. De plaats waar het wrak van de vergane onderzeeër ligt, wordt door Duitsland beschouwd als een militaire begraafplaats en is beschermd door het internationale recht.