Hoofdredacteur Washington Post tijdens Watergate-schandaal overleden

Print
Hoofdredacteur Washington Post tijdens Watergate-schandaal overleden

Ben Bradlee (rechts) met journalist Bob Woodward in 2005. Foto: AP

Ben Bradlee, de hoofdredacteur van The Washington Post ten tijde van Watergate, is dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de krant bekendgemaakt. De artikels in de krant over het Watergate-schandaal leidden in 1974 tot het ontslag van de Amerikaanse president Richard Nixon.

Bradlee kwam in 1965 aan het hoofd van de krant en leidde ze 26 jaar lang. Onder zijn leiding groeide The Washington Post uit van tweede krant in de hoofdstad naar een nationale concurrent van The New York Times.

Watergate

Het Watergate-schandaal brak uit na het maandelange onderzoek van twee jonge journalisten van de The Washington Post, Bob Woodward en Carl Bernstein, naar een inbraak, in het verkiezingsjaar 1972, in het hoofdkwartier van de Democraten, die toen zittend president Nixon uitdaagden. Bij die inbraak werd een bende opgepakt die banden had met de politiek.

De journalisten stootten op banden met het campagneteam van Nixon, die vervolgens leidden tot hoorzittingen in het congres waaruit nog meer corruptie bleek. In 1974 nam Nixon ontslag. Voor hun werk wonnen Woodward en Bernstein een Pulitzerprijs.

Film

In de film All the President’s Men, die gebaseerd is op Watergate, wordt Bradlee gespeeld door Jason Robards. Tijdens het draaien van de film klaagde Robards erover dat zijn personage niets anders deed dan door de redactie wandelen en vragen ‘Waar is het verdomde verhaal?’. ‘We zeiden Robards dat dat is wat hij deed’, zei Bernstein aan CNN nadat het nieuws over Bradlees dood was bekendgeraakt.

Ruim een jaar geleden gaf de Amerikaanse president Barack Obama Bradlee een vrijheidsmedaille, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten. Obama zei toen dat Bradlee van The Washington Post een van de beste kranten ter wereld gemaakt heeft. ‘Voor Benjamin Bradlee was journalistiek meer dan een beroep, het was een publiek goed, van levensbelang voor onze democratie.’