Defensie bespaart toch fiks

Print
Defensie bespaart toch fiks

Foto: Karel Hemerijckx

In 2014 heeft Defensie een budget van 2,527 miljard euro. In 2015 zal dat nog 2,4 miljard zijn. Vanaf 2016 zal Defensie elk jaar 50 miljoen verder inleveren om zo in 2019 te landen op 2,2 miljard euro. De cijfers komen van Steven Vandeput (N-VA), de nieuwe minister van Defensie. “We zullen keuzes moeten maken.”

“Ook Defensie zal inderdaad moeten besparen. Maar de grote hakbijl is eraan voorbijgegaan”, houdt Steven Vandeput vol. Nochtans zei hij vorige week maandag, pas beëdigd, nog in deze krant dat Defensie de afgelopen legislaturen al genoeg ingeleverd had en zware besparingen aan het departement deze keer zouden voorbijgaan.

“De grootste inspanning zal volgend jaar zijn. Dat wordt een geweldige uitdaging. De daaropvolgende jaren tot 2019 doen we er nog telkens 50 miljoen af. We zullen strategische keuzes moeten maken en zo zorgen dat Defensie leefbaar blijft. We werken nu aan een strategisch plan dat over een half jaar klaar moet zijn. Tegelijk engageren we ons om wel degelijk de F16’s te vervangen.”

Minister Vandeput adviseert overigens de ministerraad om de F16-operatie tegen IS boven Irak te verlengen. Die kwestie komt vrijdag op de ministerraad en wordt ook besproken in de gemengde commissie Defensie-Buitenlandse Zaken.