Drama op Zesdaagse van Amsterdam: stopgezet na zware val

Print

De Zesdaagse van Amsterdam is dinsdag stilgelegd na een zwaar ongeval tijdens de eerste dernyrace van de avond. ‘De ervaren gangmaker Cees Stam liep ernstige verwondingen op bij een valpartij in de slotrondes van de race’, zo luidt het op de website van het evenement.

De 68-jarige Stam, voormalig wereldkampioen stayeren achter grote motoren, kon als gangmaker van zijn kleinzoon Yoeri Havik tijdens de dernyrace van de tweede avond van de zesdaagse twee botsende derny’s niet ontwijken. Stam werd gereanimeerd op de baan, waarna de Nederlander voor verder onderzoek en behandeling naar een plaatselijk ziekenhuis werd overgebracht. Gisteravond laat was zijn toestand nog kritiek.

‘Een aantal andere gangmakers en renners waren betrokken bij het ongeval, maar zijn ondanks kleine blessures in orde’, zo staat op de website te lezen. ‘De organisatie komt met meer nieuws zodra dat beschikbaar is.’

"Renners kwamen huilend van de piste', vertelde een aangeslagen Jasper Buyst aan Sporza. 'Je zag meteen dat het ersntig was. De hulpdiensten waren er wel snel bij en er was weinig chaos. Bij de renners was er meer chaos, hij is toch de opa van collega Yoeri Havik.'

Na de eerste avond van de zesdaagse, die maandag van start ging, stonden de Nederlanders Niki Terpstra en Yoeri Havik aan de leiding. Onze landgenoot Jasper De Buyst en de Nederlander Pim Ligthart lagen in derde positie.

De zesdaagse werd na dit incident onmiddellijk stopgezet, vandaag beslissen ze hoe het verder moet.. Stam werd als baanrenner drievoudig wereld­kampioen stayeren. Cees Stam is ook de vader van ex-baanrenner Danny Stam.