Marktkramers moeten verhuizen in kerstperiode

IJspiste op markt verhit gemoederen

Print
IJspiste op markt verhit gemoederen

‘IJspiste op de Grote Markt komt ten goede aan horeca en handelaars’, aldus schepen Vossius. Foto: jcr

Sint-Truiden -

De voltallige SP.A- fractie is maandagavond opgestapt uit de Truiense gemeenteraad. Aanleiding was het punt over de ijspiste tijdens de kerstperiode en de daaraan verbonden verhuizing van dertig marktkramers. Omdat voorzitter Cleeren (CD&V) geen toelating gaf om over dit punt te stemmen, pakte Ludwig Vandenhove (SP.A) in, gevolgd door de rest van de fractie.

Vandenhove nam het niet dat Cleeren eerst een debat over het punt toeliet en daarna geen stemming toestond. ‘Dit is ongehoord en druist volledig in tegen de democratie’, aldus Vandenhove.

‘De voorzitter zet het door ons toegevoegde punt op de agenda om dan na de debatten koudweg te zeggen dat er niet over gestemd wordt. De reden laat zich raden: men vreesde voor de meerderheid omdat er twee marktkramers in de meerderheid zitten’, vult Filip Moers (SP.A).

Moers hield eerder op de avond een pleidooi voor de afschaffing van de ijspiste zodat de marktkramers kunnen blijven staan. ‘De lokale overheden moeten een voorbeeld geven in deze tijden van energieschaarste. Vorig jaar werd 16.500 euro aan energiekosten betaald. Bovendien is het ongehoord om dertig marktkramers in de meest rendabele week van het jaar van plaats te doen wisselen’, aldus Moers.

Schepen voor City Marketing Pascal Vossius (Open VLD) antwoordde dat het om 12.000 euro energiekosten ging en dat slechts 15 procent daarvan ten laste van de stadskas valt. ‘Daarbij gaat het dan over het totale energieverbruik tijdens de feestmaand, niet alleen van de ijspiste. En als de winter zo hard toeslaat dat er een stroomtekort zou zijn, hebben wij zeker niet veel energie nodig om de schaatsbaan te exploiteren.’

Energieschaarste

‘Om verder te groeien moeten wij de stap naar de Grote Markt durven te zetten. En dat daar aanpassingen voor moeten gebeuren, nemen wij erbij omdat het ten goede komt aan de horeca en de handelaars van de stad. De dertig marktkramers verhuizen in die periode twee weekends naar de Luikerstraat’, aldus Vossius.

‘Ik heb het extra agendapunt toegelaten omdat wij erkennen dat energieschaarste alle besturen aangaat. In november krijgen we van de provincie meer instructies hierover. Gezien die er evenwel nog niet zijn, leek het mij niet zinvol om op dit punt verder in te gaan. Om die reden had een stemming totaal geen zin’, argumenteerde Cleeren.

De N-VA-fractie steunde de meerderheid en vroeg het stadsbestuur te onderhandelen bij de scholen om tijdens deze dagen de speelplaatsen als parking te gebruiken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio