Marc Uytendaele scherp voor nieuwe federale meerderheid

Print
Marc Uytendaele scherp voor nieuwe federale meerderheid

Foto: Bart Dewaele

Grondwetspecialist Marc Uytendaele heeft forse kritiek op de samenstelling van de nieuwe federale regering. Volgens Uytendaele, tevens de echtgenoot van PS-Kamerfractieleidster Laurette Onkelinx, wordt het pact tussen de Belgen, dat de basis vormt van het huidige federalisme, aangevreten.

'Sinds 1970 is het de eerste keer dat het federaal pact zo radicaal op de helling wordt geplaatst. Voor het eerst wordt toegegeven dat 75 procent van de Franstaligen zich niet herkend in de manier waarop het land wordt geleid. Mochten we in een sociaal conflict zitten, dan zouden we zeggen dat de Vlaamse partijen hun ‘gelen’ (de bijnaam van vakbondsmensen die meeheulen met de werkgevers) hebben gekozen om mee te besturen', zei Uytendaele dinsdag bij de voorstelling van een boek over de Belgische instellingen.

Bovendien heeft de MR bij de regeringsvorming slechts een kwart van de bevoegdheden gekregen en het grootste deel, én de belangrijkste portefeuilles, aan de Vlaamse partijen gelaten, gaat de grondwetspecialist voort. 'De meest spectaculaire nederlaag van de MR, is al de verdeling van de posten. De MR had de helft van de posten en verantwoordelijkheid moeten claimen en nadien de sleutel-D’Hondt moeten toepassen voor de verdeling van de portefeuilles. Dat niet doen, is naar Canossa gaan. De Vlaamse partijen moeten na de onderhandelingen vrolijk zijn geweest'.

Volgens Uytendaele zal de N-VA in die omstandigheden de communautaire clash niet opzoeken. De partij zal daarentegen proberen zoveel mogelijk binnen te halen dat ze anders via institutionele hervormingen zou hebben geëist'.

Zullen de Franstaligen er in die context niet toe aangezet worden een nieuwe staatshervorming te vragen? 'Beter arm en vrij, dan gedomineerd worden. Waar zal de tolerantiedrempel liggen? Er zijn allerlei redenen om zich af te vragen wat de meerwaarde van België is om een staatssecretaris te parafraseren'.