© Archiefbeeld

‘Yuki is levenslang verminkt door nalatigheid broodfokker’

Maandag is aan de correctionele rechtbank in Tongeren het proces begonnen tegen de eigenaar van de elf honden die in februari de elfjarige Yuki Lahaye in Heukelom ernstig toetakelden. Het meisje heeft verschillende huidtransplantaties ondergaan en is nog steeds voor haar opgelopen verwondingen in behandeling. Volgens het openbare ministerie is de 61-jarige Mathieu M. niets meer dan een broodfokker die nog steeds niet beseft wat zijn honden Yuki hebben aangedaan. “Yuki heeft levenslang gekregen, de honden zijn afgemaakt. Maar M. is de enige verantwoordelijke”, klonk het in de rechtbank.

Op 2 februari mocht Yuki voor het eerst van haar moeder alleen met een vriendinnetje gaan fietsen in het veld. Onderweg stopten de twee meisjes om te picknicken toen ze werden aangevallen door de honden die ontsnapt waren van het erf van Mathieu M. Ook verschillende mensen die de twee meisjes ter hulp kwamen, werden door de honden gebeten.

De fokker, van wie geen al te positief beeld werd opgehangen door het OM, blijft ervan overtuigd dat de honden door iemand werden losgelaten, want zelf was hij toen niet aanwezig. Volgens het OM en de advocaat van Yuki en haar ouders zijn de honden echter uit de fokkerij ontsnapt via een stapel banden langs de omheining.

De voormalige varkenskweker werd in 2010 reeds veroordeeld voor dierenverwaarlozing en ook begin dit jaar zouden de honden er erg aan toe geweest zijn. Een veearts liet elf honden inslapen en de rest van de verwaarloosde dieren werd opgevangen in twee dierenasiels.

Het OM eist een gevangenisstraf van 1 jaar en een geldboete van 9.000 euro. Uitspraak volgt op 17 november.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer