‘Verlucht je woning regelmatig om radongas te verjagen’

Print
‘Verlucht je woning regelmatig om radongas te verjagen’

Een radondetector. Foto: EdA

Nog tot 15 november kunnen de Belgische burgers een radondetector aankopen voor 20 euro in plaats van 30 euro. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) donderdag gezegd bij de lancering van de 'Radonactie 2014'.

Het Fanc wil de bevolking bewust maken van de radonproblematiek. Radon is een radioactief gas dat elk jaar ongeveer 480 gevallen van longkanker veroorzaakt in België. De eenvoudigste manier om radonverhoging te vermijden is je woning regelmatig een kwartier verluchten.

Radon is geurloos, kleurloos, smaakloos en van nature aanwezig in de ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via waterleidingen, kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken. Wie in een dergelijk gebouw verblijft, zal radon inademen, zodat het hun longen bereikt en daar het longweefsel gaat bestralen, wat hun risico op longkanker verhoogt. Rokers en personen die regelmatig worden blootgesteld aan tabaksrook lopen een extra groot risico.

Uit recente studies blijkt dat het risico op longkanker al stijgt bij een chronische blootstelling aan een radonconcentratie van 100 becquerel/m³. Een dergelijke radonconcentratie kan overal in België voorkomen. Een nieuwe Europese richtlijn verlaagt het interventieniveau tot 300 Bq/m³ (het huidige niveau is 400 Bq/m³).

De eenvoudigste en efficiëntste manier om een radonverhoging tegen te gaan is de lucht in het gebouw te verversen door regelmatig de vensters een kwartier te openen en alles te verluchten.

Alleen een detector kan uitwijzen of de omgeving wordt blootgesteld aan radon. Men plaatst de detector voor een periode van drie maanden in de meest gebruikte ruimte van het huis, de keuken of de woonkamer.