Brand verwoest de kerk van Anzegem

Print

Foto: Thierry Declercq

De kerk van het West-Vlaamse Anzegem is donderdagavond volledig uitgebrand. De kerk werd helemaal verwoest, wat apocalyptische beelden opleverde, maar niemand raakte gewond.

De brandweer vermoedt dat een chauffageketel ontplofte, meldde ze aan onze medewerker ter plaatse. Omstanders zouden ook een ontploffing gehoord hebben. Het was het plaatselijke kerkkoor dat de brand rond 18.00 uur als eerste opmerkte. ‘We trokken de kerkdeur open om aan onze repetitie te beginnen, en kregen een wolk rook over ons heen’, vertelden leden van het kerkkoor. Vier leden probeerden het vuur nog met brandblussers te bestrijden, maar de brand was toen al te ver gevorderd.

Dak en toren ingestort

De brandweer kwam massaal ter plaatse. Maar ook zij konden niet verhinderen dat het vuur zich bijzonder snel bleef ontwikkelen. De hele kerk stond al snel in lichterlaaie. Kilometers ver was een grote rookpluim te zien. Omstreeks 19.00 uur sloegen de vlammen al door het dak. Niet veel later stond ook de volledige toren in brand. Het dak en de toren stortten uiteindelijk in.

In de omgeving van de kerk werden tientallen mensen geëvacueerd. Ze worden opgevangen in een zaaltje in ‘De Ark’, maar niemand geraakte gewond.

Pas gerenoveerd

De Sint-Jan-de-Doperkerk is de centrale kerk van Anzegem en dateert uit de twaalfde eeuw. De kerk is opgetrokken uit Doornikse kalksteen. In 2012 stond ze nog een jaar in de stijgers voor een renovatie.