Coiffeur Van Zundert krijgt facelift

Print

Hoevenzavel

Genk - Het oudste kapsalon van Genk krijgt een facelift. De afbraakwerken bij Coiffeur Van Zundert op de Hoevezavellaan zijn afgelopen maandag gestart. Tegen eind 2015 komt er een nieuw gebouw, met uiteraard een kapsalon. “De nieuwe kapperszaak blijft echter zijn authentieke karakter behouden”, verzekerde eigenaar Peter Van Zundert iedereen.

Een stukje geschiedenis gaat verloren. De oudste kapperszaak van Genk werd afgelopen week met de grond gelijk gemaakt. Coiffeur Van Zundert is ruim 51 jaar een gevestigde waarde op de Hoevezavellaan. Jean Van Zundert, de vader van de huidige eigenaar, knapte in 1962 het gebouw helemaal op. “ Het was eigenlijk een krot, mijn vader kreeg hier zelfs geen lening voor. Uiteindelijk is hij hier in 1963 begonnen “, vertelt Peter enthousiast. Jean Van Zundert startte zijn kapperscarrière tegenover de mijn van Waterschei, op de André Dumontlaan. In 1945 werkte hij daar onder leercontract. Al vlug verhuisde Jean naar de Lentelaan in Waterschei, waar hij zijn eerste zaak opende. “ Mijn vader moest nadien twee jaar naar het leger”, gaat Peter verder. “Hij is verplicht moeten stoppen. Toen hij terug was, nam mijn vader de draad meteen op. Hij verbleef daar toch ongeveer tien jaar”.

Generaties

“ Wij krijgen heel veel generaties over de vloer. Dat is eigenlijk onze sterkte. Hier komen klanten van de vierde generatie. Dat is toch wel bijzonder. Sommigen zijn al klant van toen mijn vader nog in Waterschei zat. De kapperszaak van mijn vader stond tegenover hotel Concordia. De vele Italianen gingen allemaal naar een Italiaanse kapper. Maar plots vertrok die kapper terug naar Italië. Zo kreeg mijn vader er meteen een pak cliënteel bij. Na een tijdje praatte mijn vader een aardig woordje Italiaans mee, en nu kan ik kan dat ook wel een beetje”, lachte Peter, die zelf in 1985 voor het eerst de schaar opnam. Peter heeft nog een poos samen met zijn vader gewerkt, tot Jean met pensioen ging. Ook Jean Rybski verliet na 17 jaar de zaak. Nadien is het een komen en gaan geweest van kappers die meehielpen in de zaak. Milia Tsolakidis is ondertussen al vijftien jaar de vaste partner bij Coiffeur Van Zundert.

Marina

Coiffeur Van Zundert kreeg de afgelopen halve eeuw misschien wel duizenden klanten over de vloer. Maar de meest opvallende was wel een verlegen mijnwerkerskind, die later beroemd werd met zijn wereldhit ‘Marina’. “ Rocco Granata en mijn vader hebben altijd een sterke band gehad”, verklaart Peter. “ Toen Rocco in zijn jonge jaren nog in de cafeetjes optrad, kwam hij vaak zijn haren doen voor zijn optredens. Die band is eigenlijk nooit weggegaan. Rocco heeft op de dag van het overlijden van mijn vader nog speciaal voor hem ‘Marina’ gespeeld. Dat was toch een heel bijzonder moment”.

Authentiek karakter

In 2015 schrijft Coiffeur Van Zundert een nieuw hoofdstuk. Dan zou de nieuwe kapperszaak er moeten staan. Peter kijkt er met een dubbel gevoel naar. “ Langs ene kant is het wel spijtig dat dit kapsalon weggaat. Het was eigenlijk nog een van de weinige echte authentieke kapperszaken in de buurt. Langs de andere kant, kon ik met de rest van het gebouw niets doen. Dat verandert nu dan wel. Er komen onder meer studentenkamers”. Ondertussen moeten Peter en Milia zich behelpen in een prefab-zaak. Maar dat laten zij niet aan hun hart komen. “ Wij denken niet dat wij klanten gaan verliezen, al ligt dat bij sommige mensen misschien wel gevoelig. Onze trouwste klanten stappen toch al ruim vijftig jaar hetzelfde salon binnen. Maar wij proberen het hier toch ook gezellig te maken. En het nieuwe kapsalon zal uiteindelijk ook niet te veel verschillen van het oude. Alle elementen van het oude kapsalon komen gewoon terug. Op deze manier behouden wij het unieke karakter van de zaak. En dat lijkt mij toch ook het belangrijkste aan heel deze onderneming”, stelt Peter gerust.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio