Albanië vraagt onafhankelijk onderzoek naar ‘Dood aan de Albanezen’

Print
Albanië vraagt onafhankelijk onderzoek naar ‘Dood aan de Albanezen’

Foto: AFP

De Albanese voetbalbond FAF heeft donderdag aangedrongen op een ‘grondig en onafhankelijk’ onderzoek in verband met de wedstrijd tussen Servië en Albanië op de derde speeldag van de kwalificaties voor het EK 2016, die dinsdag stopgezet werd.

De match werd in de 41e minuut bij een 0-0 stand stilgelegd nadat een drone een vlag met het opschrift ‘Groot-Albanië’ het stadion binnenvloog. Het incident zorgde voor het nodige tumult, zowel op als naast het veld, waarna scheidsrechter Atkinson besliste de wedstrijd definitief stil te leggen.

Volgens de FAF zou de Albanese bus onderweg naar het stadion bekogeld zijn met stenen. Ook op het veld bekogelden Servische supporters de Albanese spelers en staf met verschillende projectielen. Na het vlaggenincident werden de Albanese spelers geslagen, onder meer met kettingen, en scandeerden de Servische supporters ‘dood aan de Albanezen’. ‘We hebben bewijzen en kunnen die voorleggen aan de bevoegde instellingen, ook aan het gerecht. Diegene die verantwoordelijk zijn voor dit incident moeten gestraft worden en voor de rechter verschijnen’, sprak FAF-voorzitter Duka.

De UEFA maakte woensdag bekend een disciplinaire procedure op te starten, op 23 oktober komt de zaak voor. Servië wordt geviseerd voor het gooien van vuurwerk en projectielen, wangedrag van de supporters, bestorming van het terrein door de supporters, gebruik van lasers en een gebrekkige organisatie, Albanië voor de weigering om de wedstrijd te hervatten en het tonen van een ongepaste vlag. Servië, dat alle aansprakelijkheid afwijst, eist een 3-0 overwinning. De politieke relaties tussen Servië en Albanië zijn al decennialang gespannen, Albanese supporters waren uit voorzorg dan ook niet welkom in Belgrado afgelopen dinsdag.