KBVB bevestigt reglementswijziging na hoofdblessures

Print
KBVB bevestigt reglementswijziging na hoofdblessures

Tijdens de topper tussen Club Brugge en Standard werd Dino Arslanagic afgevoerd met een hoofdletsel Foto: BELGA

De Koninklijke Belgische Voetbalbond, de Jupiler Pro League en de Proximus League onderschrijven gezamenlijk de procedure van de Europese voetbalfederatie UEFA inzake hoofdletsels. Dat deelde de KBVB donderdag mee.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De UEFA verduidelijkte onlangs de procedure die gevolgd moet worden als de scheidsrechter een blessure aan het hoofd of een mogelijk geval van hersenschudding vaststelt. De scheidsrechter moet het spel dan stilleggen om de blessure te kunnen laten bekijken door de ploegdokter. Dit mag in principe niet langer dan drie minuten duren, behalve als de ernst van de situatie een behandeling op het terrein noodzakelijk maakt of als de speler geïmmobiliseerd moet blijven tot zijn overbrenging naar een ziekenhuis.

Iedere speler met een blessure aan het hoofd, die moet onderzocht worden met het oog op de eventuele vaststelling van een hersenschudding, wordt pas terug toegelaten op het terrein nadat de ploegdokter expliciet bevestigt aan de scheidsrechter dat de speler in staat is om het spel te hervatten.

Het was onze landgenoot Michel D’Hooghe, voorzitter van de Medische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA, die begin september met het voorstel kwam om bij een hoofdblessure de wedstrijd enkele minuten stil te leggen, zodat een dokter een diagnose kan stellen. Eerder deze maand werd op de vorige speeldag in de hoogste Belgische voetbalklasse al bewezen dat de regel zijn nut heeft. Dino Arslanagic (Standard), Tom De Sutter (Club Brugge), Giuseppe Rossini (Charleroi), Thomas Wils (Lierse), Didier Ovono (Oostende) en Patrick De Vlamynck (Moeskroen-Péruwelz) moesten allemaal na een stevige botsing aan het hoofd verzorgd worden.