Derde keer, goede keer? UCI wil onderzoek naar dopinggevallen bij Astana

Print
Derde keer, goede keer? UCI wil onderzoek naar dopinggevallen bij Astana

Ilya Davidenok Foto: Astana

De Internationale wielerunie UCI heeft aan de Licentiecommissie gevraagd om het management en het antidopingbeleid van de Kazachse WorldTour-formatie Astana te onderzoeken. Dat maakte de UCI donderdag bekend.

Reden daarvoor is een derde dopinggeval in korte tijd bij de formatie uit Kazachstan. De Kazachse wielrenner Ilya Davidenok werd eind augustus tijdens de Ronde van de Toekomst betrapt op het gebruik van anabole steroïden. De renner heeft nog recht op een B-staal en werd voorlopig geschorst. Eerder werden zijn landgenoten en broers Maxim en Valentin Iglinski betrapt op epo.

Als gevolg hiervan nam Astana een tweetal weken geleden de beslissing niet deel te nemen aan de Ronde van Peking. Omdat de ploeg deel uitmaakt van de MPCC, de internationale beweging voor een geloofwaardig wielrennen, volgt daaruit dat het team na twee positieve dopinggevallen in één jaar zichzelf voor acht dagen na de eerstvolgende WorldTour-wedstrijd moet schorsen.

Astana diende begin deze maand wel een aanvraag in voor de WorldTour-licentie voor volgend seizoen. De UCI kondigde eerder al aan alle dossiers diepgaand te zullen evalueren. De Internationale Wielerunie uitte eerder ook al zijn bezorgdheid omtrent de dopinggevallen bij Astana.

UCI-voorzitter Brian Cookson heeft Astana-ploegleider Alexander Vinokourov alvast uitgenodigd voor een gesprek. Volgens ‘Vino’ treft zijn ploeg geen schuld. ‘Ik ga met advocaten naar hem toe en zal laten zien dat de renners uit eigen initiatief hebben gehandeld’, aldus Vinokourov, die als wielrenner werd geschorst voor het gebruik van verboden middelen. ‘De ploeg kan hier niets aan doen.’