Ex-voorzitter OCMW Tongeren niet aanwezig op inleidende zitting verkrachtingszaak

Print
Ex-voorzitter OCMW Tongeren niet aanwezig op inleidende zitting verkrachtingszaak

Foto: HBvL

Tongeren -

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren is donderdag de inleidende zitting begonnen tegen de voormalige OCMW-voorzitter van Tongeren, Johnny Noirhomme (sp.a). Hij moet zich verantwoorden voor twee verkrachtingen en tien aanrandingen tijdens de uitoefening van zijn publiek ambt. Noirhomme zelf was niet aanwezig op de inleidende zitting.

Noirhomme was bijna achttien jaar voorzitter van het Tongerse OCMW toen hij in 2012 moest aftreden nadat hij beschuldigd werd van ongewenste seksuele intimiteiten bij een OCMW-cliënte en een poetsvrouw. Tijdens het onderzoek kwamen er nog verschillende vrouwen in beeld die ook beweerden dat ze door Noirhomme seksueel werden lastiggevallen en geïntimideerd.

Bijna onmiddellijk na aanvang van de inleidende zitting vroeg meester Sophia Lycops, die Noirhomme vertegenwoordigt, om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De verschillende advocaten van slachtoffers verwierpen het argument van de verdediging dat deze zaak de privésfeer van haar cliënt zou beschadigen. De advocaten van de verschillende burgerlijke partijen gaan hiermee niet akkoord omdat Noirhomme de feiten pleegde als verkozene in een publiek ambt en vanuit zijn machtspositie de vrouwen misbruikte. Ook het openbaar ministerie verzette zich tegen de behandeling achter gesloten deuren.

Na lang overleg besliste de voorzitter van de rechtbank om voorlopig niet in te gaan op de vraag van de verdediging. Wel wordt de aanwezigheid van de zeventigjarige voormalige OCMW-voorzitter geëist tijdens de behandeling. De zaak wordt tijdens de zitting van 8 januari 2015 voortgezet en naar alle waarschijnlijkheid ook afgehandeld.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio