Seks & Relaties

Steeds minder Belgen trouwen

Print
Steeds minder Belgen trouwen

Foto: AP

Na een lichte stijging in 2012 daalde het aantal huwelijken in België in 2013 sterk. Het aantal huwelijken ligt in verhouding tot de gemiddelde bevolking historisch laag. Dat blijkt uit de statistieken van de FOD Economie.

De levenslange verbintenis van het huwelijk, het is een vooruitzicht dat steeds minder Belgen aantrekt. De Belg lijkt eerder te kiezen voor wettelijk samenwonen. Andere vaststelling: de Belgen stappen op steeds latere leeftijd in het huwelijksbootje.

Volgens de laatste gegevens van de burgerlijke stand waren er in 2013 37.854 huwelijken. Dat is een daling van 10,3 procent ten opzichte van 2012 (42.198 huwelijken).

Het aantal verklaringen van wettelijk samenwonen is dan weer verder gestegen. In 2013 ondertekenden 79.323 mensen een verklaring van wettelijk samenwonen, een stijging van bijna 2 procent in vergelijking met 2012.

‘Hoewel niet alle verklaringen van wettelijk samenwonen kunnen worden gelijkgesteld met een verbintenis, is het niet ondenkbaar dat in een groot aantal van de gevallen de koppels er een alternatief voor het huwelijk in zien’, zo luidt het.

Een andere vaststelling: de leeftijd bij het huwelijk neemt verder toe, tussen 2000 en 2013 zelfs gemiddeld met bijna vier jaar. De gemiddelde leeftijd bij het -eerste- huwelijk bedroeg 32,2 jaar voor de eerste echtgenoot (meestal de man) en 29,8 jaar voor de tweede echtgenoot (meestal de vrouw). Voor alle huwelijken samen bedroeg de gemiddelde leeftijd respectievelijk 37,3 en 34,3 jaar. Het leeftijdsverschil tussen echtgenoten blijft dan weer bijzonder stabiel: 3 jaar voor het totaal van de huwelijken en 2,4 jaar voor de eerste huwelijken.

Niet te missen