Operatie Stybar goed verlopen, vrijdag naar huis

Print
Zdenek Stybar is in de late namiddag in het Heilig Hartziekenhuis van Roeselare geopereerd aan de schouder na zijn zware val in de Kermiscross van Ardooie. De operatie verliep volgens het ziekenhuis goed, en verwacht wordt dat de Tsjechische wereldkampioen het ziekenhuis morgen alweer mag verlaten.

Stybar (Omega Pharma-Quick Step) werd naar het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare gebracht. Scans brachten aan het licht dat Stybar aan zijn val gescheurde ligamenten overhield ten gevolge van een gewrichtsdislocatie aan zijn linkerschouder, dus ging de Tsjech in de late namiddag meteen onder het mes. Het ziekenhuis liet in een communiqé weten dat de operatie aan de gescheurde schouderligamenten door dokter Alexander Ryckaert goed verliep, en dat Stybar het ziekenhuis morgen alweer mag verlaten. Informatie over de verwachte hersteltijd van Stybar wilde het ziekenhuis niet kwijt, maar verwacht wordt dat hij zeker enkele weken hinder zal ondervinden aan de schouder. Morgen volgt alvast een eerste medische controle.

De 28-jarige Stybar kwam donderdagmiddag zwaar ten val tijdens de Kermiscross van Ardooie. De wereldkampioen veldrijden ging bij een passage over de aankomstlijn uit de bocht en kwam zo in de nadarafsluiting terecht. Hij gaf meteen op. Ook Dieter Vanthourenhout en Tom Meeusen waren bij de valpartij betrokken. Even werd gevreesd voor een sleutelbeenbreuk bij Stybar, maar echtgenote Ine Vanden Bergh ontkrachte dat snel.

Ardooie lijkt wel een vervloekte plaats voor de Tsjechische crosser. Twee maanden geleden maakte hij in Ardooie - slechts 100 meter verder - ook al een bijzonder zware tuimelperte tijdens een massasprint in de Eneco Tour. Hij liep daarbij zware verwondingen aan het hoofd op.

Stybar had de komende weken geen wedstrijden niet meer op het programma, maar toch komt de valpartij bijzonder ongelegen. Komend weekend trouwt Stybar immers voor de kerk in Essen. De wereldkampioen veldrijden trouwde eerder op het jaar al met vrouw Ine Vanden Bergh in intieme kring voor de wet in Tsjechië, maar het grote huwelijksfeest met familie, vrienden en buren staat dit weekend op het programma.

De Kermiscross van Ardooie werd zo een editie in mineur nadat eerder Belgisch kampioen Sven Nys al ziek forfait moest geven en er geen budget meer vrij was voor Klaas Vantornout.

Michael Vanthourenhout won uiteindelijk de wedstrijd (lees het verslag hier).

Intussen krijgt de onfortuinlijke Stybar veel steunbetuigingen uit de veldritwereld:

Dieter Vanthourenhout zag de val van Stybar met eigen ogen en vertelt wat er gebeurde: