Fit & Gezond

‘Reanimatie kan drieduizend levens redden in België’

Print

Voor de tweede ‘Restart a Heart’-dag heeft de Belgische Reanimatieraad in het Brusselse centraal station een flashmob georganiseerd. Vandaag vonden in heel Europa acties plaats om te sensibiliseren tegen hartstilstand.

‘Jouw handen kunnen levens redden’, zo klonk het motto in Brussel. ‘Als er meer mensen opgeleid zouden zijn om mensen te reanimeren, zou dat in Europa 100.000 levens en in België 3.000 levens kunnen redden’, zegt de Reanimatieraad .

Studenten van de lerarenopleiding Secundair Onderwijs van Erasmushogeschool Brussel en VUB namen deel aan de flashmob, die was uitgewerkt door docenten van de twee opleidingen.

Op die manier willen ze het grote publiek bewust maken van ‘de levensreddende handelingen die de overlevingskans van een hartstilstand buiten het ziekenhuis verhogen’.

Tellen tot drie

‘De handelingen die een omstander moet uitvoeren zijn even eenvoudig als tellen tot drie’, meent Nicolas Mpotos, vicevoorzitter van de Reanimatieraad.

‘Ze hebben een reële impact op de overlevingskansen van een slachtoffer, en kunnen de overlevingskansen verdubbelen tot verdrievoudigen. Cardiopulmonale reanimatie (CPR) aanleren op school kan helpen om deze levensreddende handelingen te verspreiden onder de burgers.’

‘De levensreddende handelingen zijn zo eenvoudig, maar op dit moment krijgt slechts 20 procent van de slachtoffers CPR door een omstander’, legt Benoît Claessens, voorzitter van de Belgische Reanimatieraad, uit. ‘Dat verklaart gedeeltelijk waarom minder dan één slachtoffer op de tien een hartstilstand overleeft.’

Uit een onderzoek in 2011 is al gebleken dat 47 procent van de Belgen zich niet in staat voelt in te grijpen bij een hartstilstand en dat 94 procent geen hartmassage durft te geven.

Bekijk de video van de campagne:

Externe links

Niet te missen