Debat in de Kamer verstoord door actie tegen kernwapens

Print
Debat in de Kamer verstoord door actie tegen kernwapens

Foto: BELGA

Brussel -

De plenaire vergadering van de Kamer kende na de marathonvergadering van woensdag een boeiende start. Na de onverwachte korte verklaring van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), wiens tussenkomst pas later op de dag verwacht werd, voerde ook de vredesbeweging actie in het halfrond. Er werden grote spandoeken vanaf de hoogste tribunes uitgerold en pamfletten uitgestrooid voor de verwijdering van de kernwapens.

‘Belgen willen kernwapens weg. Aan het Werk’ stond op twee spandoeken die vanop de publiekstribune naar beneden uitgerold werden. Daarop werden pamfletten in het halfrond uitgestrooid, waaruit bleek dat het initiatief uitging van Bomspotting, Vredesactie en Agir pour la Paix.

De actievoerders werden door de militaire politie van de publiekstribune verwijderd. De organisatoren verwezen naar een studie van de Universiteit Antwerpen waaruit blijkt dat 61 procent van de Belgen de kernwapens weg wil uit België. Minder dan een kwart van de Belgen is het daar niet mee eens. ‘België moet aan de VS en andere Navo-bondgenoten laten weten dat ons land van haar nucleaire taak in de Navo af wil. Aan het Werk’, luidt het in het pamflet.

De actievoerders herinnerde ook aan de diverse acties aan de acties tegen de aanwezigheid van kernwapens op de basis van Kleine Brogel en aan de opiniebijdrage in 2010 waarin een aantal politieke zwaargewichten zoals Guy Verhofstadt, Louis Michel, Willy Claes en Jean-Luc Dehaene zich uitspraken voor de verwijdering van de kernwapens van het Belgisch grondgebied.