Van Snick wint Grand Prix judo in Oezbekistan, Heylen wordt vijfde

Print
Van Snick wint Grand Prix judo in Oezbekistan, Heylen wordt vijfde

Foto: BELGA

Charline Van Snick heeft donderdag goud gewonnen in de Grand Prix judo in het Oezbeekse Tashkent.

In de finale van de klasse tot 48 kg versloeg Van Snick (IJF 30) de Turkse Sumeyye Akkus (IJF 21) met yuko in de golden score.

Op weg naar de finale klopte de Luikse judoka de Wit-Russische Katsiaryna Nakhayenka (IJF 83) met strafpunt, de Israëlische van Belgische origine Amélie Rosseneu (IJF 12), ook met strafpunt, en de Turkse Ebru Sahin (IJF 22) met houdklem.

In de -52 kg moest Ilse Heylen (IJF 14) het brons laten aan de Braziliaanse Eleudis Valentim (IJF 26). Het zou haar 47e medaille zijn geweest maar een strafpunt in de golden score deed Heylen de das om.

Heylen begon met zeges tegen de Ierse Lisa Kearny (WR 34), op strafpunten, en de Canadese Ecaterina Guica (WR48), met waza-ari, waarna ze de halve finale bereikte. Die verloor ze wel met ippon van de Roemeense nummer drie van de wereld Andreea Chitu, maar in de daaropvolgende kamp tegen Eleudis Valentim voelde ze zich niet kansloos. Vorige week verloor Heylen op de Grand Prix van Astana in Kazakhstan wel met ippon van haar, maar ze hield er toen het gevoel aan over dat zij niet op haar waarde was geklopt.

Nu werd het inderdaad een zeer evenwichtige kamp waarbij geen van beiden kon scoren in de reglementaire 4 minuten. Ook in de golden score bleef het gevecht gelijkopgaand maar na 1:14 was het voor de Portugese scheidsrechter Ramos genoeg geweest en gaf hij Heylen een strafpunt voor passiviteit, waarmee ze verwezen werd naar de vijfde plaats.