Europa staat achter wankelend Griekenland

Print
Europa staat achter wankelend Griekenland

Foto: REUTERS

Tegen de achtergrond van de nieuwe stijging van de rente op Griekse staatsleningen heeft de Europese Commissie donderdag in een verklaring beklemtoond dat Europa alles zal doen wat nodig is om Griekenland te steunen.

‘Er mag geen twijfel over bestaan dat Europa alles zal doen wat nodig is om Griekenland bij te staan om redelijke financieringsvoorwaarden voor de Griekse staat te verzekeren en het pad naar een volledige en duurzame toegang tot de markten vlot te laten verlopen.’ Het zijn de woorden van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Jyrki Katainen.

En die woorden zijn nodig, want de rente op Griekse langetermijnobligaties is de voorbije dagen de hoogte in geschoten. Uit Griekenland kwamen signalen dat het land snel een punt wil zetten achter het steunprogramma, dat gekoppeld is aan strenge voorwaarden. Het succes van oppositiepartij Syriza verhoogt de druk op de regering om de internationale voogdij af te werpen en zelf geld op te halen op de financiële markten.

Het tweede steunprogramma voor Griekenland verstrijkt eind dit jaar en de eurolanden moeten nog zo’n 1,8 miljard euro overmaken aan Athene. De trojka evalueert momenteel opnieuw de voortgang van het programma. Katainen belooft te blijven werken aan ‘een vlotte evolutie van Europese steun voor het land na het verstrijken van het programma’.