Marseille stelt nieuw EK- stadion voor van 268 miljoen euro

Print
Marseille stelt nieuw EK- stadion voor van 268 miljoen euro

Foto: Photo News

De Franse topclub Olympique Marseille heeft donderdag zijn vernieuwde Stade Vélodrome officieel ingehuldigd. Na meer dan drie jaar renovatie en uitbreiding werd de capaciteit met het oog op het EK voetbal in 2016 verhoogd tot 67.000 plaatsen.

Met 268 miljoen euro hangt er ook een stevig prijskaartje aan vast. ‘Het is dan ook meer dan een stadion, eerder een buitengewoon architecturaal project’, vertelde de Franse minister van Sport Patrick Kanner donderdag. ‘Marseille is klaar om het EK te ontvangen.’

Het originele Stade Vélodrome werd in 1937 gebouwd en omvatte destijds ook een wielerbaan en een atletiekpiste. Naar aanleiding van het WK 1998 werd het stadion reeds uitgebreid tot 60.000 plaatsen.

De stad Marseille is eigenaar van het stadion en ging voor de recente uitbreiding ervan een publiek-private samenwerking aan met de firma Arema. Om het project te bekostigen, betaalt de stad jaarlijks twaalf miljoen euro aan Arema, en dat gedurende dertig jaar. Met l’OM, de club van belofteninternational Michy Batshuayi, werd uiteindelijk een akkoord gevonden omtrent een jaarlijkse huurprijs van 7,5 miljoen euro.