Tot 37 maanden cel gevorderd voor cannabistelende familie

Print
Tot 37 maanden cel gevorderd voor cannabistelende familie

Foto: IMAGEGLOBE

Een Kosovaarse familie uit Beringen moest zich donderdag verantwoorden voor mogelijke betrokkenheid bij vijf wietplantages in Beringen, Heusden-Zolder en Hasselt. De openbare aanklager vorderde voor de 57-jarige pater familias, die als Albanese Kosovaar vanuit zijn geboortestreek op de vlucht sloeg, een gevangenisstraf van 37 maanden. Acht familieleden stonden terecht. Voor een schoonzoon en een neef werden celstraffen van 30 maanden gevraagd, voor een broer van de vader en twee zonen elk een celstraf van 12 maanden en voor een dochter en nog een zoon elk negen maanden cel.

Stroomnetbeheerder Infrax vorderde ruim 29.000 euro schadevergoeding voor de gestolen elektriciteit. Het openbare ministerie wil ook een vermogensvoordeel van zo’n 150.000 euro verbeurdverklaard zien. De vader bekende zijn aandeel bij de plantage in zijn woning aan de Poststraat in Beringen, de Halhei in Heusden-Zolder en het Dorpshof in Beringen. Hij zou dus verantwoordelijk zijn voor 473 wietplanten. Bij een schoonzoon aan de Kerkhofstraat in Hasselt stonden 93 planten, maar daar teelde de schoonzoon de cannabis. Die man leefde niet op goede voet met zijn Kosovaarse schoonfamilie.

Op de verschillende locaties waar plantages in werking of materialen voor plantages stonden hadden de onderzoekers documenten, vingerafdrukken en DNA-sporen teruggevonden. De raadslieden vroegen straffen met uitstel of de vrijspraak. Het proces tegen de achtkoppige familie heeft heel wat voeten in de aarde gehad, omdat de verdediging meende dat de dagvaarding onduidelijk was, waardoor het meermaals uitgesteld en heropend werd. Donderdag 13 november zal eindelijk het vonnis volgen.

(belga)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio