Theo Francken: “Niet mijn bedoeling mensen te kwetsen”

Print
Theo Francken: “Niet mijn bedoeling mensen te kwetsen”

Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nam donderdagnamiddag bij de start van de plenaire zitting het woord voor een korte verklaring. Hij verontschuldigde zich en zei dat hij besefte dat hij mensen gekwetst heeft met een aantal verklaringen die de voorbije dagen in de pers verschenen zijn.

“De voorbije dagen ontstond er veel commotie over een aantal uitspraken van mij uit het verleden. Ik besef dat ik hiermee mensen heb gekwetst. Dat was nooit mijn bedoeling. Ik wil me oprecht verontschuldigen. Ik garandeer u dat ik de staatssecretaris zal zijn in het belang van alle inwoners van dit land, met groot respect voor iedereen”, verklaarde Francken. Daarop volgde applaus op alle meerderheidsbanken.

Maandag kreeg Theo Francken de wind van voren omdat hij aanwezig was op een feest voor de 90ste verjaardag van Bob Maes, gewezen Volkunie-senator maar tevens de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO).

CDH eiste nadien zijn ontslag omdat hij zich in een aantal oude mails neerbuigend had uitgelaten over homo’s. Woensdagavond dook er dan weer een oud Facebookbericht van Francken op waarin hij zich vragen stelde bij de economische meerwaarde van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse diaspora.

De korte verklaring van Theo Francken kwam er op vraag van premier Charles Michel.