Zorgen deze 5 elementen voor doorbraak in zaak-Pantani?

Print
Zorgen deze 5 elementen voor doorbraak in zaak-Pantani?

Foto: AFP

Het onderzoek naar de dood van Marco Pantani werd deze zomer heropend nadat er nieuw bewijsmateriaal was opgedoken. Vooral een kapot horloge en een afgebroken wastafel zouden voor verwarring zorgen, meldt Gazzetta dello Sport.

Stierf de oud-renner nu aan een overdosis cocaïne of werd hij toch vermoord? Pantani’s familie heeft altijd het idee verworpen dat hun zoon zelfmoord zou hebben gepleegd. Daarom financierde ze een uitgebreid prive-onderzoek naar wat er tien jaar geleden exact is gebeurd. Die resultaten zorgden ervoor dat het onderzoek in augustus werd heropend.

Er werd een nieuwe aanklager aangeduid, net als een nieuwe expert die duidelijkheid moet scheppen in de twee (verschillende) expertises van de vorige experten. De expertises spreken elkaar tegen over het exacte uur van overlijden en de wonden die werden aangetroffen op het lichaam. Volgens Italiaans journalist Francesco Ceniti, die onlangs samen met Pantani’s moeder Tonina een nieuw boek over de dood van Pantani schreef, werden boezemvriend Michael Mengozzi en dokter Giovanni Greco al ondervraagd door de politie op zoek naar nieuwe aanwijzingen en ook ex-manager Manuela Ronchi zou binnenkort weer worden verhoord.

Nu meldden verschillende Italiaanse media dat er ook nieuw bewijsmateriaal is opgedoken. Het zou gaan om volgende vijf elementen:

1) Het horloge

De formele autopsie beweert dat Pantani stierf om 17u op 14 februari 2004. Volgens een prive-detective, die werd ingehuurd door de familie Pantani, was het Rolex-horloge aan Pantani’s pols gestopt op 17u05. Dat zou wijzen op een technische storing van het horloge, mogelijk veroorzaakt door het verplaatsen van het lichaam. Het precieze uur van de dood is 17uur volgens de autopsie maar dat zou volgens de experts wat later moeten zijn.

2) De wastafel

Een kroongetuige zou een afgebroken wastafel in het midden van de kamer hebben zien staan, nog voor de politie ter plaatse was geweest, terwijl in het officiële rapport staat vermeld dat de wastafel op zijn plaats stond. De onderzoekers gingen er destijds vanuit dat Pantani in zijn roes zelf die wastafel zou hebben uitgebroken maar daar worden nu dus vraagtekens bij geplaatst. Wie verplaatste die wastafel en (vooral) waarom?

3) De beveiligingscamera

De video-opname van de beveiligingscamera duurt maar 51 minuten, terwijl dat normaal drie uur zou moeten zijn.

4) Het bestek

Op de video is te horen dat een agent tijdens het onderzoek bestek op de vloer zou gooien. In het verslag staat er echter dat Pantani in zijn delirium het bestek zelf op de grond had gesmeten. De vrouw die in de hotelkamer ernaast zat, beweert ook dat ze geen enkel vreemd lawaai hoorde, terwijl er in het verslag staat dat Pantani in zijn delirium veel lawaai had gemaakt, waaronder dus de wastafel en het bestek...

5) De fles cocaïne

In de kamer werd een fles water met cocaïne-oplossing gevonden. In het verslag staat dat er op de fles geen vingerafdrukken stonden, ook niet van Pantani zelf wat erop zou kunnen wijzen dat er iemand Pantani heeft gedwongen om het op te drinken en daarna de sporen wiste.