Maggie De Block: ‘Europa beleeft momenteel paniekcrisis’

Print
Maggie De Block: ‘Europa beleeft momenteel paniekcrisis’

Foto: EPA

De Europese ministers van Volksgezondheid hebben donderdag overleg gepleegd over de aanpak van de ebolacrisis op Europese bodem. Er werd informatie uitgewisseld, maar er worden geen collectieve maatregelen genomen, ook in België komen er geen nieuwe maatregelen. 'Iedereen is het erover eens dat we momenteel een paniekcrisis beleven in Europa, maar dat er geen gevaar is voor een heuse uitbraak van ebola', zei de Belgische minister Maggie De Block na afloop.

De ministers staken de koppen bijeen om uit eerste hand te vernemen welke maatregelen al genomen werden om de ebolacrisis in Europa het hoofd te bieden. Zo kondigde Frankrijk aan dat het vanaf zaterdag passagiers van vluchten die uit Guinee afkomstig zijn, zal screenen. Eerder maakte ook Groot-Brittannië bekend tot zulke ‘entry screenings’ over te gaan.

Zo ver gaat België voorlopig niet. 'We zijn het er allemaal over eens dat de gezondheid van onze bevolking het allerbelangrijkste is', zei Maggie De Block. 'Er is maximaal overleg en samenwerking nodig tussen de lidstaten.' De Europese landen spraken af hun informatie over zieke (en ook vals-positieve) patiënten te blijven uitwisselen en elkaar goed te blijven opvolgen.

Met de ingewonnen informatie en getuigenissen gaat De Block nu terugkoppelen naar de experts van de FOD Volksgezondheid, om te bekijken of er bijkomende maatregelen moeten genomen worden. Maar voor extra controles op luchthavens en/of van het internationale treinverkeer dat bijvoorbeeld uit Frankrijk komt, is het nog te vroeg.

De Block liet verstaan dat de EU-lidstaten bereid zijn om bij capaciteitstekort ebolapatiënten van andere landen op te vangen.