‘PS wil helemaal geen communautair debat voeren’

Print
‘PS wil helemaal geen communautair debat voeren’

Foto: BELGA

De PS heeft helemaal niet de bedoeling om het debat communautair op de spits te drijven. 'Wij zitten in een sociaaleconomische logica', verzekerde PS-voorzitter Elio Di Rupo donderdag op een persconferentie over de begrotingscijfers van de nieuwe regering. Daar lieten de socialisten ook verstaan dat zeventig procent van het 'zogenaamd nieuw beleid' volgens hen al beslist werd door de vorige regering.

'De PS wil helemaal geen communautair debat voeren, wij zitten in een sociaaleconomische logica', beet Di Rupo van zich af. De Franstalige socialisten 'zagen zich echter verplicht' te reageren op de 'laakbare' uitlatingen van twee regeringsleden van de N-VA.

Met dat punt gemaakt, fileerde Di Rupo vervolgens de begrotingscijfers van de nieuwe regering. Opvallend: volgens hem werd zowat zeventig procent van de 3,7 miljard euro aan nieuw beleid reeds beslist door zijn regering. Hij had het over de verlaging van de patronale bijdragen (960 miljoen), de hogere werkbonus voor de laagste lonen (119 miljoen) en de automatische verhoging van de uitkeringen via de welzijnsenveloppe (1,48 miljard).

Voor het overige ziet de PS vooral 'veel wind, mist en stormweer voor de burgers'. De 4 miljard loonlastenverlagingen bestaat grotendeels uit de 960 miljoen reeds beslist beleid en 2,3 miljard door de indexsprong - 'dus op kap van de burgers'. Bovendien rekent de regering-Michel de terugverdieneffecten volgens de PS dubbel.

De keuzes die N-VA, MR, CD&V en Open Vld wel maken, zetten volgens de PS ons sociaal systeem op de helling. De besparing van 5,3 miljard in de sociale zekerheid noemt fractieleidster Laurette Onkelinx 'enorm', het wegsnijden van twintig procent van de werkingskosten (zonder personeel) bij de overheid 'van een zelden geziene brutaliteit'. 'Deze besparingen zijn onrechtvaardig en niet serieus', besloot ook Di Rupo.