VRT: ‘Undercoveraanpak was enige mogelijkheid’

Print
VRT: ‘Undercoveraanpak was enige mogelijkheid’

Foto: Belga

'De bedoeling van de Koppen-reportage is om de relevante problematiek van elektronische gegevens aan te kaarten', laat Luc Rademaekers, hoofdredacteur van VRT Nieuws weten in een reactie op de heisa over de hacking die journalisten van het één-programma hebben uitgevoerd bij onder meer UZ Leuven.

'Het was niet onze bedoeling om individuele instellingen te viseren. De undercoveraanpak van Koppen was de enige mogelijkheid om de onveiligheid van privégegevens in elektronische gegevensbanken aan te tonen.' UZ Leuven heeft al laten weten dat het klacht zal indienen. Ziekenhuiskoepel Zorgnet zegt zich te kunnen vinden in een klacht.

Het onderzoek van Koppen heeft uitgewezen dat het 'erg gemakkelijk is om door te dringen in databases met vertrouwelijke gegevens', klinkt het in de reactie van Rademaekers. 'Koppen deed de proef in de medische wereld en ook daar bleek de beveiliging op een eenvoudige manier te omzeilen.'

In de reportage worden 'geen namen van instellingen of organisaties' vernoemd, en er wordt ook op geen enkele manier naar verwezen, klinkt het. In Het Laatste Nieuws en De Morgen, die donderdagochtend al het nieuws brachten, zeggen insiders dat het om 'een artsenvereniging, een klein ziekenhuis en een groter ziekenhuis' zou gaan. Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, zegt in de kranten weet te hebben van een groter ziekenhuis dat betrokken is. In totaal zouden, nog volgens de kranten, 26.000 gegevens uit de database van dat ziekenhuis gehaald zijn.

VRT Nieuws geeft ook nog mee dat de tijdens het onderzoek verkregen gegevens vernietigd zijn.