Food

Franse sterrenkoks willen schattig vogeltje weer op het menu

Print
Franse sterrenkoks willen schattig vogeltje weer op het menu

De ortolaan Foto: Shutterstock

Het eten van de piepkleine ortolaan is verboden maar vier Franse sterrenchefs, onder wie de beroemde Alain Ducasse, willen daar verandering in brengen. Dat schrijft Le Parisien.

De chefs hebben aan de Franse overheid gevraagd of ze het zeldzame vogeltje één weekend per jaar op de menukaart mogen plaatsen van de restaurants in Les Landes. In deze streek onder Bordeaux behoort de ortolaan immers tot het gastronomisch erfgoed. Volgens hen moet je het diertje na het klaarmaken in één keer opeten, inclusief de botjes.

Europa heeft het eten van de ortolaan reeds in 1979 verboden, maar in Frankrijk werd het verbod pas twintig jaar later ingevoerd. Vandaag worden naar schatting dertigduizend vogeltjes per jaar gevangen. De diertjes worden dan in een donkere ruimte vetgemest en verkocht op de zwarte markt voor zo’n 150 euro per stuk.

De vier Franse chefs willen het eten van de ortolaan weer legaliseren om tradities in ere te houden. Ze willen - ook al is het maar een weekend per jaar - een rijke maaltijd opnieuw kunnen afsluiten met een vogeltje en een glas Sauternes, een zoete wijn uit de streek. Vogelbeschermers zijn er absoluut tegen. Zij vinden het een walgelijk en barbaars idee.

Niet te missen