België importeerde veel meer elektriciteit deze zomer

Print
België importeerde veel meer elektriciteit deze zomer

Foto: Photo News

De gesloten kerncentrales van Doel 3, 4 en Tihange 2 hebben tot een ‘ongezien niveau’ van geïmporteerde energie geleid tijdens de zomerperiode. Dat meldt Synergid, de federatie van Belgische netbeheerders.

In augustus van dit jaar kwam meer dan een kwart (26,2 pct) van het Belgische elektriciteitsverbruik, of 1.589 gigawattuur (GWh), uit het buitenland. Dat is een duidelijke stijging en heeft alles te maken met de onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2, en sinds begin augustus ook Doel 4. Doel 4 moest de deuren sluiten, vermoedelijk voor een geval van sabotage, maar het onderzoek loopt nog.

Het elektriciteitsverbruik bleef in die maand op hetzelfde niveau als in augustus 2013 (+0,8 pct). Dat is vooral te wijten aan een groter verbruik bij de grote industriële klanten. Hun verbruik is in augustus met 3,6 pct gestegen. In juni, juli en augustus van dit jaar is hun verbruik met 3,2 pct gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Synergrid merkt ook op dat de plaatselijk verbruikte productie van grote industriële klanten met 777 GWh het hoogste is sinds begin 2014.

De klanten aangesloten op de distributienetten verbruikten in augustus 2014 0,8 pct minder elektriciteit dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor de zomermaanden juni, juli en augustus daalde dat elektriciteitsverbruik ook met 0,8 pct, en voor de eerste 8 maanden tekent Synergrid een daling op van maar liefst 5,2 pct. Het verbruik in de eerste acht maanden van 2014 bleef onder dat van de vijf vorige jaren. ‘De verklaring ligt vooral in de zachte temperaturen in de voorbije maanden’, klinkt het in een communiqué van Synergrid.