Koerden gedood bij Amerikaanse luchtaanval op Kobane

Print
Koerden gedood bij Amerikaanse luchtaanval op Kobane

Zicht op Kobane Foto: AFP

Bij een door de VS geleide luchtaanval op stellingen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zijn in Kobane per vergissing ook Koerden om het leven gekomen. Minstens zes strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) kwamen om het leven, zegt de Iraaks-Koerdische nieuwssite Rudaw. Ook een Koerdische vrouw heeft bij de bombardementen het leven gelaten.

De dood van de Koerdische strijders en van de vrouw wordt ook bevestigd door Idris Nassan, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in het bestuur van Kobane. ‘De geallieerde vliegtuigen hadden IS-strijders als doelwit’, zegt Nassan. Maar volgens hem hadden jihadisten tijdens de nacht een onderkomen gezocht in een gebouw waarin ook al enkele oudere Koerdische vrouwen waren ondergedoken.

‘Al meer dan 650 mensen omgekomen’

Ongeveer een derde van Kobane, een Koerdische enclave aan de Turks-Syrische grens, wordt momenteel door IS-milities gecontroleerd. De rest van de stad wordt door YPG-eenheden verdedigd. In de strijd om de stad zijn in totaal al meer dan 650 mensen om het leven gekomen, zo zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die de Syrische oppositie steunt.

Intussen baart ook de humanitaire toestand in Kobane steeds meer zorgen, vooral wegens een tekort aan geneesmiddelen. ‘Alle belangrijke voorraden, zoals die van verbanden, antibiotica en verdovingsmiddelen, raken op’, aldus Idris Nassan. Gewonden sterven omdat er geen medicijnen voor hen zijn, zo klinkt het.