Neos bezoekt druivenstreek en woont opname Blokken bij

Print

Foto: Maurice Deckers

Hechtel-Eksel - Neos heeft op 7 oktober genoten van een dubbele activiteit. Eerst werd de druivenstreek in Overijse bezocht en later op de dag woonden ze een opname van Blokken bij.

Dinsdag 7 oktober stapten 58 Neosvrienden op de bus richting Overijse en Vilvoorde. Na een rit van ongeveer 2 uur en heel wat fileleed in Aarschot en Bertem bereikten we met een lichte vertraging Jezus-Eik waar een plaatselijke, zeer gedreven gids ons vervoegde. Zij bracht op haar manier direct animo op de bus en het fileleed was zo vergeten.
Alvorens onze rondrit in Overijse aan te vatten, maakten we tijd voor een kop koffie/thee met een typische koek 'Ter Ijse' van de beste, maar ook enige bakker van het dorp. Tijdens de korte rondrit door het heuvelachtige Overijse informeerde de gids ons over deze Vlaams-Brabantse gemeente, haar geschiedenis en haar bezienswaardigheden.


We maakten een tussenstop bij 'Druiven Dewit'. Dit familiebedrijf vierde in 2012 haar 100-jarig bestaan . Vandaag leiden Filip en zoon Koen (de 5de generatie) een gemoderniseerd bedrijf dat 50 serres omvat met een volledig computergestuurde klimaat- en verwarmingsinstallatie. Het manuele werk omvat in grote lijnen vier grote werkzaamheden : het snoeien, het ontdubbelen, het aanbinden en het knippen en uitdunnen. Na ons bezoek was er mogelijkheid tot aankoop , heel wat leden stapten de bus op met een dikke tros blauwe tafeldruiven. Deze tafeldruiven zijn opvallend groot , hun smaak is heel zoet , ze zijn licht verteerbaar en hebben een hoog gehalte aan druivensuiker.


Van druiven naar wijn is maar een kleine stap, en ons volgend bezoek was dan ook de Soniënwijnkelder van Pips-Luppens, waar we een snelcursus wijn maken kregen. De productie gebeurt hier nog volledig op ambachtelijke wijze , het is dan ook te begrijpen dat deze eerder beperkt is en enkel bestemd is voor de omgeving van Overijse. Na de uiteenzetting was er een proeverij , we maakten hier van de gelegenheid gebruik om te aperitieven. De schuimwijnen, maar vooral de Kriekenaperitief Zuzeke’s Eik waren zeer geliefd en menige fles ging mee de bus op. We hebben de economie in Overijse goed gesteund.


Na dit bezoek namen we afscheid van onze gids en haasten ons richting Vilvoorde, waar we in de gebouwen van Videohouse verwacht werden voor een driegangenmaaltijd.
Na de maaltijd nam Rob Vanoudenhoven ons mee naar de studio waar de opnames van het alom bekende programma 'Blokken' van Ben Crabbé plaats hebben. Als professioneel opwarmer legde hij ons uit wat van ons verwacht werd, op commando klappen, lachen, ontgoocheld zijn, vooral zwijgen en niets voorzeggen tijdens de opnames (voor sommigen nog het moeilijkst).
Rond 14 uur verscheen Ben op het toneel en konden de opnames starten. Zo konden we 2 opnames bijwonen en eens meemaken wat er eigenlijk allemaal bij komt kijken, handelingen waarvan we niet het flauwste benul hebben als we een afgewerkte opname op TV zien. Voor de echte liefhebbers, de opnames waarbij wij aanwezig waren komen op vrijdag 07 en maandag 10 november op TV 1.


Na de opnames konden we nog een drankje nuttigen en dan ging het terug richting Limburg.
Opnieuw enorme files, gelukkig was onze chauffeur wat bekend in de omgeving en konden we zo de ergste opstoppingen vermijden.
We sloten de dag af bij Taverne Truckstop 26bis in Lummen, met enkele tassen koffie/thee en voor elk 2 broodjes . Ondanks het fileleed was het weer een aangename en gezellige dag met ruimte voor het vergaren van kennis,proeverijen, plezier maken en tussendoor bijkletsen over alles en nog wat. De meesten onderons keerden huiswaarts beladen met druiven en wijn, om in alle rust nog wat na te genieten van deze dag.
 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio