Klopjacht op moordenaar agent kost miljoen dollar per week

Honderden agenten jagen al maand op ‘cop killer’

Print

Frein is een wapenliefhebber die zich specialiseerde in survivaltechnieken. Foto: FBI

In de Pocono Mountains in de Amerikaanse staat Pennsylvania zoeken honderden agenten al meer dan een maand naar Eric Frein. De 31-jarige survivalspecialist wordt verantwoordelijk gehouden voor de dodelijke aanslag op een politiekazerne. Speurders troffen in de bossen al heel wat sporen aan, maar de man zelf blijft voorlopig onvindbaar.

De zoektocht naar Eric Frein begon op 12 september. De man opende toen het vuur op twee agenten aan de politiekazerne van het dorpje Blooming Grove. Eén agent kwam om, zijn collega herstelt nog in het ziekenhuis. Na de aanslag verdween de dader spoorloos in de dichte bossen van de Pocono Mountains.

Frein wordt door de politie omschreven als een werkloze wapenliefhebber die zich specialiseerde in survivaltechnieken. Dat maakt het voor de autoriteiten blijkbaar erg moeilijk om de man te vatten. In de bossen troffen agenten de voorbije weken wel al heel wat spullen aan die wijzen op zijn de aanwezigheid. Zo werd op 29 september een kampeerplek ontdekt. Frein liet er munitie en explosieven achter en een brief waarin hij een gedetailleerde beschrijving geeft van zijn aanslag.

Peperdure klopjacht

Na vijf weken gaat de klopjacht op de moordenaar onverminderd voort. Dagelijks worden zo’n 300 agenten rond de klok ingezet, en dat kost handen vol geld. De lokale krant The Morning Call becijferde dat de hele operatie wekelijks meer dan een miljoen dollar kost.

Opgeven is echter geen optie, zegt de voormalige politiechef John DeCarlo. ‘Je moet altijd rekening houden met de kosten, maar wanneer het om een moord gaat veranderen de regels. Je spaart dan kosten noch moeite en doet wat er gedaan moet worden.’

De politie hoopt dat moeder natuur hen binnenkort een handje zal helpen. Het koudere weer, de vallende bladeren en vermoedelijk slinkende voorraden zouden het voor Frein moeilijker moeten maken om zich te blijven te verstoppen. De man haalde intussen tot de top tien van de meest gezochte voortvluchtige criminelen van de FBI. Er werd een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie.