Gamende vrouwen ondergedoken na bedreigingen

Print
Gamende vrouwen ondergedoken na bedreigingen

Anita Sarkeesian. Foto: Twitter

In korte tijd zijn drie gamende vrouwen moeten onderduiken nadat ze bedreigingen hadden ontvangen van de gaming community. Complotdenkers hebben de hashtag #gamergate in het leven geroepen. Ze beschuldigen de vrouwelijke gamejournalisten ervan feministische games voor te trekken in hun recensies. Anderen zien het als een aanval op vrouwen in de game-industrie. Dat meldt NRC.

Het eerste grote incident kwam er eind augustus. Gamemaker Zoe Quinn werd op een blog zwart gemaakt door haar ex-vriend. Die beweerde dat Quinn zou zijn vreemd gegaan met gamejournalisten om positievere recensies te bekomen.

Ontwikkelaar van iPhone-games Brianna Wu moest het eind vorige week ontgelden. Ze had voorbije donderdag op Twitter plagerige afbeeldingen gezet over boze gamers. Al snel hadden die haar thuisadres gevonden en verspreidden ze persoonlijke informatie via internetfora. Daarna volgde de eerste doodsbedreiging.

Deze week nog moest blogger-gamer Anita Sarkeesian een lezing afzeggen nadat een onbekende ermee had gedreigd om een bloedbad aan te richten op de Utah State University. Sarkeesian had daar een lezing moeten geven. Zij raakte bekend op YouTube met haar video’s die seksisme in games aankaarten.