Fit & Gezond

Nieuwe test spoort eierstokkanker sneller op

Print
Nieuwe test spoort eierstokkanker sneller op

Foto: Shutterstock

Leuvense onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee artsen makkelijker en nauwkeuriger eierstokkanker kunnen opsporen. Dankzij dezelfde test kunnen dokters ook het type tumor identificeren, waardoor patiënten de meest geschikte behandeling kunnen krijgen. De resultaten van de studie zijn donderdag verschenen in het British Medical Journal.

De huidige onderzoeksmodellen die eierstokkanker vaststellen, maken een onderscheid tussen goed- en kwaadaardige tumoren. Dit is vaak onvoldoende omdat ze niet kunnen bepalen over welk type tumor het gaat. Daardoor is het moeilijk om de behandeling te vinden die het best zal werken. De nieuwe test, ADNEX genaamd, maakt dit wel mogelijk en onderscheidt vier soorten: borderline kwaadaardig, kanker in een vroeg stadium, gevorderde kanker en secundaire metastase (uitzaaiing van een andere kanker naar de eierstokken). Als de tumor juist werd geïdentificeerd, dan kan de patiënte snel naar de juiste specialist worden doorverwezen en verhogen haar genezingskansen.

De bewuste test werd ontwikkeld door professor Ben Van Calster, verbonden aan de KU Leuven, in samenwerking met de ‘International Ovarian Tumour Analysis’ (IOTA) groep. Hij baseerde deze nieuwe methode op de klinische informatie van de patiënt, een bloedtest met een tumormerker en elementen die zichtbaar zijn op een echografie.

Niet te missen