Dronken Belgische anesthesiste had wodka nodig om niet te beven

Print
Dronken Belgische anesthesiste had wodka nodig om niet te beven

Foto: rr

De Belgische anesthesiste die in Frankrijk in voorhechtenis zit na de dood van een patiënte tijdens haar bevalling, blijft in de cel. De Franse justitie verwierp donderdag de vraag om vrijlating. De 45-jarige Helga Wauters bekende dat ze alcohol had gedronken de avond van de feiten.

De bevalling van een 28-jarige Franse vrouw van Britse origine in de nacht van 26 op 27 september in Orthez, in het zuidwesten van Frankrijk, verliep niet naar behoren. Een keizersnede bleek nodig. De anesthesiste werd erbij geroepen, maar in de plaats van de beademingsmachine te gebruiken, gebruikt ze een handballon om de patiënte te beademen. Bovendien intubeert ze de spijsverteringskanalen in plaats van de luchtwegen. De vrouw krijgt een hartaanval, en wordt naar het ziekenhuis in Pau overgebracht, waar ze op 30 september overlijdt. Haar baby is gezond en wel.

Helga Wauters heeft toegegeven dat ze de avond van de feiten gedronken had. Naar eigen zeggen had ze een halve fles wodka aangelengd met water gedronken, want ze ‘heeft wodka nodig om niet te beven’. Een dag na het overlijden van de patiënte werd de anesthesiste opgeroepen door de politie. Ze had toen 2,4 gram alcohol per liter in het bloed. In haar woning vonden de speurders zeventien lege flessen wodka. Onze landgenote riskeert vijf jaar cel.