Overnamestrijd rond Chiquita blijft duren

Print
Overnamestrijd rond Chiquita blijft duren

Foto: AP

Sapjesmaker Grupo Cutrale en investeerdersbedrijf Safra Grupo hebben woensdag een ‘definitief’ overnamebod voor bananenbedrijf Chiquita voorgelegd. De tandem hoopt er finaal de plannen mee te kunnen saboteren om in zee te gaan met sectorgenoot Fyffes.

Per aandeel is Cutrale-Safra bereid 14 dollar te betalen, waardoor het in totaal 658 miljoen dollar neertelt voor Chiquita Brands International Inc, ruim 12 keer meer de jaarlijkse inkomsten. Oorspronkelijk hing een bod van 13 dollar per aandeel in de lucht, maar dat ‘vijandig bod’ legde Chiquita in augustus al naast zich neer.

Vervolgens stemde het kleinere Ierse fruitbedrijf Fyffes in met minder gunstige voorwaarden om het fusieproject met de Amerikanen van Chiquita te redden. De aandeelhouders van Chiquita zouden daarbij 59,6 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen, terwijl dat in maart nog 50,7 procent was.

Voor die fusie hopen Joseph Safra en José Luis Cutrale nu nog een stokje te steken. Zij hopen immers de ‘koningen van het ontbijt’ te worden door een meer solide greep op de markt van tropische vruchten, waardoor hun onderhandelingspositie tegenover de supermarkten dan weer zou verstevigen.

Superieur

‘In tegenstelling tot de voorgestelde combinatie met Fyffes, biedt het superieure aanbod van Cutrale-Safra de aandeelhouders volledige zekerheid rond de waarde van hun investering.’ Daar hadden beleggers inderdaad oor naar, want het aandeel sloot 5,1 procent hoger op de beurs van New York.

‘De overeengekomen fusie tussen Chiquita en Fyffes blijft superieur aan het huidige, ongevraagde overnamebod van Cutrale-Safra’, klinkt het dan weer bij Fyffes-voorzitter Davyd McCann. Hij voegde eraan toe dat de waarde van de Chiquita-Fyffes-deal zou kunnen oplopen tot 20,01 dollar per aandeel.