KULeuven kent doorbraak in behandeling eierstokkanker

Print
KULeuven kent doorbraak in behandeling eierstokkanker

Foto: Archiefbeeld

De KULeuven heeft een doorbraak geforceerd in de diagnose en behandeling van eierstokkanker. Een nieuwe test zorgt ervoor dat het type tumor veel beter te identificeren is en daardoor de behandelingswijze veel beter afgestemd kan worden.

De nieuwe test, ADNEX genaamd, werd ontwikkeld door professor Ben Van Calster van de KULeuven, in samenwerking met de ‘International Ovarian Tumour Analysis’-groep. De test maakt een onderscheid tussen goed- en kwaadaardige tumoren, maar verdeelt de kwaadaardige tumoren ook nog eens in vier categorieën: de borderline kwaadaardige, de kanker in een vroeg stadium, de gevorderde kanker en de secundaire metastase (uitzaaiing van een andere kanker naar de eierstokken). Bij de test wordt gebruik gemaakt van de klinische informatie van de patiënt, een bloedtest met tumormerker en een echografie.

‘Het juist identificeren van het type tumor is van groot belang voor een succesvolle behandeling en de overlevingskansen van de patiënte. Dat was tot op vandaag moeilijk, waardoor veel vrouwen niet naar de juiste specialist werden doorverwezen. Soms ondergingen ze daardoor een zwaardere operatie dan strikt noodzakelijk was, want een goedaardige tumor hoeft dikwijls niet eens behandeld te worden. Zeker bij kwaadaardige tumoren is het bepalen van het soort tumor cruciaal om de patiënt door te verwijzen naar de juiste specialist en de juiste behandeling. Bij kwaadaardige tumoren bepaalt dat mee de genezingskans’, laat de KULeuven in een persbericht nog weten.