Belgische ziekenhuisdossiers in amper 30 minuten gehackt

Print
Belgische ziekenhuisdossiers in amper 30 minuten gehackt

Foto: Photo News

Hoe moeilijk is het om je medische dossier, bijgehouden door een ziekenhuis, te hacken? Niet al te moeilijk, zo blijkt uit een reportage van Koppen. Op amper 30 minuten slaagden een aantal hackers er in om de vertrouwelijke informatie te pakken te krijgen.

Ze gebruikten daarvoor speciale programma’s om wachtwoorden te achterhalen. Bovendien kon de hacker in het dossier ook gegevens aanpassen, zoals de bloedgroep, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden.

Welke ziekenhuizen in de test betrokken werden, wordt niet gezegd, maar in totaal zou het gaan om 26.000 gegevens die bekeken konden worden. ‘Ik kreeg de uitleg dat er een soort portaalsysteem is waarin de gevoelige gegevens eerst terechtkomen, waarna iemand ze in de digitale kluis stopt. Het zou kunnen dat in die eerste fase de database makkelijker te kraken is maar dat de gegevens wel veilig zijn eens ze in de kluis zitten’, aldus Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

Nochtans zijn die medische gegevens gegeerd goed op de zwarte markt. ‘Naast financiële gegevens zijn ook medische persoonsgegevens de inzet op die markt. Het gaat simpelweg om grof geld verdienen. De laatste jaren zien we steeds meer incidenten waarbij persoonsgegevens gehackt worden’, besluit De Waele in Het Laatste Nieuws.