Obama: VS zullen ‘veel agressiever’ reageren op eboladreiging

Print
Obama: VS zullen ‘veel agressiever’ reageren op eboladreiging

Foto: EPA

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat de Verenigde Staten ‘veel agressiever’ zullen reageren op de eboladreiging om nieuwe gevallen op Amerikaans grondgebied te voorkomen.

‘We bevinden ons niet in een situatie waarin, zoals in het geval van griep, het risico op een snelle verspreiding van de ziekte imminent is’, voegde de president er evenwel aan toe. Obama herinnerde daarvoor aan het feit dat het virus niet via de lucht wordt overgedragen en dat een persoon pas besmettelijk is eens de eerste symptomen zich hebben gemanifesteerd.

De Amerikaanse president wees er tegelijk wel op dat de uitbraak van ebola zich wereldwijd zou kunnen verspreiden indien het virus niet bedwongen wordt in West-Afrika. ‘Ik heb er absoluut vertrouwen in dat we een grote uitbraak van de ziekte in de Verenigde Staten kunnen voorkomen, maar dat wordt moeilijker indien de epidemie verder uit controle geraakt in West-Afrika’, aldus Obama na een vergadering in het Witte Huis met enkele hoge gezondheidsadviseurs. De spoedvergadering kwam er nadat een tweede Texaanse verpleegster positief getest had op het virus.

Videoconferentie

Woensdagochtend sprak Obama nog via een videoconferentie met de Britse premier David Cameron, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi over maatregelen tegen de epidemie die in West-Afrika al vele mensenlevens gekost heeft. De wereldleiders omschreven de uitbraak als de ergste medische noodtoestand in jaren en stelden dat de internationale gemeenschap veel meer moet doen en sneller moet reageren om de opmars van de ziekte te stoppen.