Voka: “Nu al met staken dreigen, is onbegrijpelijk”

Print
Voka: “Nu al met staken dreigen, is onbegrijpelijk”

Foto: Bart Dewaele, BDW

Dat de drie vakbonden uit onvrede met de plannen van de nieuwe federale regering-Michel dreigen met beurtstakingen in de provincies en vervolgens een nationale staking op 15 december, is voor Voka een brug te ver.

De Vlaamse werkgeversorganisatie vindt het “onbegrijpelijk” dat de vakbonden ‘de uitgestoken hand van de regering naar de sociale partners afwijzen’.

“De inkt van het regeerakkoord is amper droog, en er is duidelijk aangegeven dat de nieuwe regering een aantal zaken in overleg met vakbonden en werkgevers wil gaan uitvoeren”, aldus gedelegeerd bestuurder Jo Libeer van Voka. “Dat men nu al naar het meest drastische wapen grijpt, en dreigt om het land plat te leggen, is onbegrijpelijk.”

Als de bonden “het land willen gijzelen op 15 december”, zadelt dit de economie op met een dag verlies en zal dit tot frustraties leiden bij bedrijven, gebruikers van het openbaar vervoer, studenten in examenperiode...

“Ik hoop dat er alsnog realiteitszin komt bovendrijven bij de vakbonden. En dat we samen met hen en de overheid ten volle voor economische groei kunnen gaan”, aldus Libeer.

De Voka-topman zegt voorts dat iedereen inspanningen moet leveren om de uitdagingen van het federale budget en het behoud van de sociale zekerheid aan te kunnen. “Mag ik er bijvoorbeeld op wijzen dat de tweede maand gewaarborgd loon ook voor onze ondernemingen een bittere pil is?”