‘Sociaal conflict dreigt bij bpost’

Print
‘Sociaal conflict dreigt bij bpost’

Foto: Photo News

Er zijn zware sociale spanningen bij postbedrijf bpost. De kans op spontane acties de komende dagen is groot. Dat zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij ACOD Post. Reden is de zware werkdruk bij het personeel.

Volgens Nyns zijn de sociale spanningen een algemeen gegeven binnen bpost. ‘Mensen staan zwaar onder druk om dagelijks langer te werken om hun gewone dagtaak te kunnen uitoefenen. Ik ken mensen die om 4.30 uur à 05.00 uur komen werken, terwijl ze normaal maar om 07.00 uur moeten beginnen, gewoon om hun dagtaak te kunnen afwerken’, zegt de vakbondsman. De gestegen werkdruk geldt zowel voor de postbedelers als de postmensen in de sorteercentra.

Bonden en directie hadden dinsdag overleg over de spanningen. De vakbonden hebben voorstellen gedaan, en verwachten nu een signaal van de directie. ‘We verwachten dat binnen de twee weken, liefst binnen een week.’ Zonder afdoend antwoord dreigen de vakbonden met acties, aldus Nyns. Een actieaanzegging is nog niet ingediend.

ACOD vreest intussen dat de komende dagen spontane acties zullen uitbreken. “De spanning is niet meer te houden. Er is niet veel nodig om een kettingreactie aan acties te krijgen”, voorspelt Nyns.