Siegfried Bracke: ‘Regering kan je niet betwisten als ze er nog niet is’

Print
Siegfried Bracke: ‘Regering kan je niet betwisten als ze er nog niet is’

Siegfried Bracke kreeg flinke tegenwind van PS-fractieleidster Laurette Onkelinx. Foto: Photo News

'Een regering kan je niet betwisten als die er nog niet is. En die is er pas als er het vertrouwen is van het parlement. Met puur boerenverstand kom je daar ook op', zei Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) na de zitting over de regeerverklaring, die meteen zijn eerste zitting was.

'Een vuurdoop die kan tellen', gaf Bracke toe voor de camera’s van Villa Politica. 'Maar ik kan dat relativeren. Al betreur ik dat tegelijk wel een beetje, want ik denk dat de politieke klasse daar wellicht niet wel bij vaart.'

Bracke wou niet ingaan op de vraag van PS-fractieleidster Laurette Onkelinx om de regering te laten antwoorden over de aanwezigheid van N-VA-staatssecretaris Theo Francken op een feest van VMO-stichter Bob Maes. De SP.A-oppositie meent dat Bracke het reglement niet kent.

'Het reglement is toegepast', zegt Bracke. Dat zijn voorganger Patrick Dewael (Open VLD) moest tussenkomen over het reglement, bewijst volgens Bracke dat het reglement voor interpretatie vatbaar is. 'Wat Patrick Dewael heeft aangebracht, klopt volgens mij zelfs niet', zegt Bracke, die erop wijst dat de voorzitter over reglementaire zaken 'door absolute specialisten' wordt geholpen.