Nooit gezien rumoer bij regeerverklaring Michel I

Print

“De nieuwe federale regering wil verenigen en niet verdelen.” Dat heeft premier Charles Michel dinsdag verklaard tijdens zijn allereerste state of the union in de Kamer. “Onze regering is die van de verantwoordelijkheid en de moed”, aldus Michel, die geregeld werd overstemd door commentaren vanuit de oppositie.

Zelden verliep de start van het voorlezen van de regeerverklaring zo rumoerig. Door de kritiek en het gejoel op de oppositiebanken duurde het een hele tijd alvorens de nieuwe premier van wal kon steken, en hij moest zijn openingszin meermaals herhalen om boven het rumoer uit te komen. Af en toe steeg gejoel uit vanuit het halfrond, bijvoorbeeld toen hij liet horen dat deze centrumrechtse regering wil verenigen in plaats van verdelen, of wanneer hij het over de strijd tegen het radicalisme had.

Het regeerakkoord steunt volgens de nieuwe premier op drie voorafgaande verbintenissen tussen de vier coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open Vld: de institutionele stabiliteit moet worden gewaarborgd, het sociaal overleg moet worden gevaloriseerd en de tot slot mogen de parafiscale en fiscale druk niet stijgen en moeten de lasten op arbeid naar omlaag.

“Wij durven duidelijke keuzes maken. Wij nemen verantwoordelijke maatregelen, omdat we exact weten waar we naartoe willen en hoe we er willen geraken”, luidde het. “We willen ons land moderniseren dankzij structurele hervormingen, zonder iemand aan de kant te laten staan. Niets doen is achteruitgaan. Wij weigeren het fatalisme en het immobilisme.”

De premier overliep in vogelvlucht de verschillende hoofdstukken uit het regeerakkoord. Hij wees meermaals op het belang van overleg, met de sociale partners of met de deelentiteiten. “Wij willen dialogeren en handelen”, verzekerde Michel. “Deze regering is die van de uitgestoken hand en van de open armen. Wacht niet tot de toekomst naar ons komt, maar laten we de toekomst recht in de ogen kijken.”

“Erbarmelijk”

Sp.a was achteraf niet te spreken over de nieuwe Kamervoorzitter Siegfried Bracke. “De manier waarop de voorzitter nu de debatten leidt, is echt erbarmelijk”, zei fractieleidster Karin Temmerman.

De PS eiste uitleg over de aanwezigheid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op een feest van VMO-stichter Bob Maes. En de groenen wilden de begrotingscijfers kennen. Maar Kamervoorzitter

Bracke wou zich aan de agenda houden en daarop ontstond discussie, waarbij ook Brackes voorganger Patrick Dewael (Open Vld) het reglement erbij haalde.

“Ik versta dat het nieuw is. Maar het reglement niet kennen... Dit is een zeer belangrijk debat en dan de eerste grote fout maken, de oppositie het woord niet geven, dat is een basis in een democratie en dat kan echt niet”, zei Temmerman.