Gevangenis Hasselt: ‘Positieve tbc-tests geen gevolg van besparingen of verminderde hygiëne’

Print
Gevangenis Hasselt: ‘Positieve tbc-tests geen gevolg van besparingen of verminderde hygiëne’

Foto: Archiefbeeld

Hasselt -

De gevangenisdirectie in Hasselt bevestigt dat 15 medewerkers positief hebben getest op tuberculose (tbc). Bij normale controles zijn er dat zo’n 3 keer minder. De directie beweert echter dat het hoge aantal te maken heeft met één specifiek geval van tbc bij een gedetineerde, en betwist dus dat de positieve tests het gevolg zouden zijn van besparingsmaatregelen, zoals de vakbonden beweren.

De vakbonden van de gevangenis in Hasselt stellen dat 15 cipiers positief getest hebben op de aanwezigheid van tbc. Bij regelmatige routinecontroles worden er traditioneel zo’n 4 tot 5 gevallen vastgesteld. Verder longonderzoek moet nu uitwijzen of de personeelsleden daadwerkelijk besmet zijn met de ziekte.

Volgens de vakbonden is het hoge aantal te wijten aan een gebrekkige hygiëne in de gevangenis. Ze stellen dat er door de besparingswoede bij de overheid vaak een tekort is aan latex handschoenen en zelfs aan zeep. Daardoor zouden ziektes zich veel sneller kunnen verspreiden.

Een directielid van de Hasseltse gevangenis ontkent dat. “Er hebben meer personeelsleden een positieve tbc-test afgelegd omdat we hier een gedetineerde hebben gehad met een besmettelijke of open longtuberculose. Die variant zorgt voor tbc-bacteriën in de lucht, waar weinig tegen te doen is. Met besparingen en verminderde hygiëne heeft dat dus niets te maken.”

(belga)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio