EU-lidstaten automatiseren uitwisseling fiscale gegevens

Print
EU-lidstaten automatiseren uitwisseling fiscale gegevens

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem arriveert voor een nieuwe ronde vergaderen. Foto: EPA

De lidstaten van de Europese Unie zetten een nieuwe stap in de strijd tegen belastingontwijking. De nationale belastingdiensten gaan vanaf 2017 ook gegevens over rente, dividenden en andere financiële inkomsten automatisch uitwisselen, zo hebben de Europese ministers van Financiën dinsdag in Luxemburg afgesproken.

De Europese ministers raakten het in Luxemburg eens over een uitbreiding van een drie jaar oude richtlijn over administratieve samenwerking tussen de belastingdiensten. Die introduceerde reeds een kader voor de automatische uitwisseling over onder meer pensioenen, onroerend goed en levensverzekeringen vanaf 2015. Nu reeds wisselen de lidstaten van de Europese Unie informatie over spaartegoeden uit.

De uitbreiding van de richtlijn uit 2011, die is geïnspireerd op het werk van de Oeso, kadert in een internationale forcing om belastingontwijking aan banden te leggen. Door de toenemende uitwisseling van fiscale gegevens proberen de geïndustrialiseerde landen het voor belastingplichtigen steeds moeilijker te maken om hun kapitaal aan het oog van de nationale fiscus te onttrekken.