Artsen UZ Leuven plaatsen bij baby voor het eerst hartklep via katheter langs lever

Print
Artsen UZ Leuven plaatsen bij baby voor het eerst hartklep via katheter langs lever

Foto: Archiefbeeld

Artsen van het UZ Leuven zijn erin geslaagd bij een baby van één jaar een nieuwe hartklep in te brengen via een katheter langs de lever. Omdat de kunstklep te groot was voor het patiëntje, moest die bovendien eerst verkleind worden. Dat meldt het UZ dinsdag. Deze ingreep was een wereldprimeur.

De baby had vlak na de geboorte een nieuwe hartklep gekregen via een openhartoperatie. “Die klep werd al snel ‘afgebroken’ omdat het afweersysteem van baby’s nu eenmaal heel actief is. Na één jaar was er daarom al een nieuwe hartklep nodig. Een tweede openhartoperatie zou erg belastend zijn en belangrijke gezondheidsrisico’s inhouden. Vandaar dat we een ingreep via een katheter moesten overwegen”, aldus cardioloog Marc Gewillig. “Normaal gezien gaan we dan met de katheter door de ader in lies of hals naar het hart. Maar in dit geval was dat geen optie: bij kinderen van minder dan tien kilogram zijn deze aders te klein voor zo’n katheter, die toch zeven à acht millimeter breed is.”

Daarom brachten de artsen de katheder via de lever naar het hart. De lever is een goed alternatief voor katheterisatie, omdat die een soort spons is waarin je relatief gemakkelijk openingen kunt maken, aldus de cardioloog.

Tot slot had de baby een klep nodig die standaard enkel in een groter formaat beschikbaar is. Daarom werd die verkleind op maat van het patiëntje, door alle onderdelen die niet strikt noodzakelijk zijn te verwijderen, besluit professor Gewillig.

De baby stelt het goed en is inmiddels weer thuis.

(belga)