‘Gevangenis zou Pistorius breken’

Print
‘Gevangenis zou Pistorius breken’

Foto: AP

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius zou een gebroken man zijn als hij wordt opgesloten, zo zei een getuige van de verdediging. De aanklager noemde het liefdadigheidswerk van Pistorius een marketingtool.

In het gerechtsgebouw in Pretoria worden voor de tweede dag getuigen gehoord over de straf die Pistorius opgelegd moet krijgen. Op 12 september werd de atleet schuldig bevonden aan doodslag door nalatigheid op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Eind deze week moet de straf bekend zijn, en die kan gaan van een geldboete tot 15 jaar gevangenis.

De openbaar aanklager Gerrie Nel relativeerde de argumenten die Pistorius’ manager Peet Van Zyl naar voren had gebracht. Pistorius engageerde zich namelijk in vrijwilligerswerk en doneerde geld om gehandicapten te helpen, maar voor de aanklager is dat ‘slechts een logisch gevolg’ van Pistorius’ carrière.

In de zittingen van dinsdag en maandag probeert Pistorius’ verdediging hem af te schilderen als een vrijgevige, goede man. De verdediging probeert koste wat het kost een celstraf te vermijden. Zo haalde reclasseringsambtenaar aan dat de gevangenissen niet geschikt zijn voor andersvaliden. Volgens haar zou Pistorius kwetsbaar zijn voor geweld en zeer stressvolle situaties.

Maandag al zei Pistorius’ psycholoog dat hij diep berouw heeft en dat hij ‘een gebroken man’ is. Een vertegenwoordiger van de overheidsdienst voor gevangenissen beval huisarrest en gemeenschapsdienst als straf, maar het openbaar ministerie noemde dat voorstel een ‘schokkend ongepaste’ straf.