Dagopvangcentrum voor senioren opent reeds op 1 december

Print
Dagopvangcentrum voor senioren opent reeds op 1 december
Kortessem - Kortessem eerste Limburgs Centrum van Landelijke Thuiszorg

De OCMW-Raad van Kortessem besliste om op de Hasseltsesteenweg, 23 b een gelijkvloers appartement met ruime parking in te richten om er samen met Landelijke Thuiszorg een Dagopvangcentrum voor senioren in te richten. De opening is gepland voor 1 december van dit jaar, dus enkele maanden eerder dan verwacht. Kortessem is meteen het eerste dagopvangcentrum voor senioren van Landelijke Thuiszorg, dat in Limburg operationeel wordt.

Ria Steegmans CD&V OCMW-voorzitter: Het gaat in eerste instantie over een kleinschalige dagopvang goed voor 5 à 6 personen. De bijdrage per persoon per uur is beperkt en is voor iedereen gelijk, ongeacht het inkomen of het pensioen.

Vorig jaar bedroeg deze bijdrage iets meer dan 3 euro per uur. Landelijke Thuiszorg en het OCMW vinden het concept CADO vooral ook belangrijk ter ondersteuning van de mantelzorg. De tijdelijke opvang van de zorgbehoevende persoon in de CADO biedt vaak een welgekomen adempauze voor de mantelzorgers.

Zo wordt hun draagkracht minder belast en houden zij de thuiszorg langer vol.

Jeanine Vandormael Landelijke Thuiszorg: Landelijke Thuiszorg heeft in een zestal gemeenten een Collectieve Autonome DagOpvang (CADO), die zorgbehoevende personen overdag opvangt, nl. in Buggenhout, Overijse, Merchtem, Kortenaken, Tielt-Winge en Vilvoorde. Op 1 december opent Landelijke Thuiszorg niet enkel een CADO in Kortessem, maar ook in Tildonk en Hoegaarden.

In 2015 plant Landelijke Thuiszorg een tweede Limburgse CADO in Tessenderlo, ook hier in samenwerking met het OCMW en lokaal bestuur.

CADO is speciaal bedoeld om zorgbehoevende personen dagopvang te bieden in een kleinschalige, huiselijke setting. CADO haalt ouderen uit hun isolement.

Dat is belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat zorgbehoevenden die er voor kiezen om thuis oud te worden, een grote kans maken om te vereenzamen.

Een vijftal jaren geleden startten in Vlaanderen de eerste dagopvangcentra voor senioren. Vandaag maken reeds meer dan vele duizenden Vlamingen gebruik van dagopvang. Nabijheid, huiselijkheid en kleinschaligheid dragen bij tot het succesverhaal van deze vorm van dagopvang.

Tot voorheen waren de circa 150 dagopvangcentra in Vlaanderen gekoppeld aan woonzorgcentra. In 2012 heeft de Vlaamse Gemeenschap de deuren geopend voor de oprichting van zelfstandige centra. Op termijn wordt er gestreefd naar minimaal 1 dagverzorgingscentrum per gemeente.

Tot de doelgroep behoort iedereen die hulp nodig heeft bij de persoonlijke verzorging of in het huishouden, maar nog zelfstandig genoeg zijn om niet te hoeven verhuizen naar een woonzorgcentrum.

Francis Croes


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio