Tongerse Porsche-chauffeur van De Wever wordt kabinetschef Jambon

Print
Tongerse Porsche-chauffeur van De Wever wordt kabinetschef Jambon

Foto: vrt

Tongeren -

Joy Donné wordt de kabinetschef van N-VA-vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De aanstelling van de Tongenaar, die vorige week in beeld verscheen als de Porsche-chauffeur van Bart De Wever, valt niet bij iedereen binnen de partij in goede aarde.

Donné heeft in het verleden op de Belgische ambassade in Tokyo gewerkt en was sinds 2008 adviseur op het kabinet Financiën. Maar vorige week belandde de Tongenaar in het oog van een mediastormpje. De man pikte De Wever na een onderhandelingsnacht op met een Porsche Carrera.

Eerst was er heisa over het de boete die hij van achter de ruitenwisser griste en op de grond gooide. Dat is goed voor een GAS-boete. Dan bleek dat De Wever wegreed zonder eerst zijn gordel om te doen, ook niet echt zoals het hoort. Bovendien was het voertuig uitgerust met twee verschillende ­nummerplaten. De nummerplaat aan de voorkant eindigt op 670, die aan de achterkant op 607.

‘Op staande voet ontslaan die man’, liet Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) verstaan op twitter.

 

 

Maar amper één dag later klonk dat al helemaal anders:

 

 

Vandaele laat nu aan Knack weten dat Joy Donné ‘de indruk wekte dat N-VA’ers overal bovenstaan, wat niet zo is. Nu goed, ik denk dat hij dat geen tweede maal zal doen.’ Een anoniem parlementslid laat echter weten dat ‘veel N-VA’ers op hun hart getrapt zijn doordat iemand zonder feeling met N-VA, die geen doorsnee N-VA’er is, zo’n blitzcarrière maakt’. ‘De grassroots-N-VA’er fronst hier de wenkbrauwen bij’, luidt het nog.